Home / 影視 / 《李屍朝鮮》2019年屍臨城下

《李屍朝鮮》2019年屍臨城下

有關喪屍的電影和電視劇大多都是以現代為背景,而早前在香港上映的韓國電影《屍殺帝國》雖然未算得上有很大迴響,不過古裝的喪屍片,或者會成為一個新的發展方向。日前 Netflix 在亞洲新加坡首度舉辦內容發布大會「See What’s Next : Asia」,一口氣發表 17 部亞洲原創影視作品,其中最為注目的就是韓劇《李屍朝鮮》,《李屍朝鮮》Kingdom 是由《與神同行》中飾演解怨脈的朱智勳,以及女星裴斗娜所主演。作品改編自網路漫畫《神的國度》,朱智勛劇中飾演朝鮮王國的王世子,碰上喪屍瘟疫蔓延,他跟「醫女」裴斗娜一起尋找滅絕喪屍的方法同時,人亦逐漸成長起來,由一個自私的世子,慢慢成為一個仁王。《李屍朝鮮》將於明年 1 月 25日在 Netflix 推出,並會在亞洲多個地區同時推出。

Comments

comments

About Andrew

Andrew
自問周身刀 冇張利 (刀劍無眼,請勿試刀) 嘅 廣告業小混混…

Check Also

1 部相機 + 14 日 = 一套賀歲片!純香港製作《恭喜八婆》值得入場支持!

雖則話今時今日剩係用部 iPhone 都已經拍到 4K 60fps、1080p 240fps,甚至奧斯卡金像獎最佳導演Steven Soderbergh 挑戰過剩係用 iPhone 拍咗一套擺上大銀幕嘅《 UNSANE 》,不過有 budget 嘅邊個拍戲嘅唔想租返部大機吖,畫質好啲吖嘛。奈何 10 個搞藝術 9 個窮,演員又係錢、場租又係錢、前期後製都係錢,拍膊頭都拍唔到咁多範啦(人哋唔使開飯咩),budget 有限咁點算,彭浩翔導演選擇棄專業攝影機,用一部 Panasonic GH5 去完成整套戲嘅拍攝工作!