Home / 吃喝玩樂 / 《李屍朝鮮》2019年屍臨城下

《李屍朝鮮》2019年屍臨城下

有關喪屍的電影和電視劇大多都是以現代為背景,而早前在香港上映的韓國電影《屍殺帝國》雖然未算得上有很大迴響,不過古裝的喪屍片,或者會成為一個新的發展方向。日前 Netflix 在亞洲新加坡首度舉辦內容發布大會「See What’s Next : Asia」,一口氣發表 17 部亞洲原創影視作品,其中最為注目的就是韓劇《李屍朝鮮》,《李屍朝鮮》Kingdom 是由《與神同行》中飾演解怨脈的朱智勳,以及女星裴斗娜所主演。作品改編自網路漫畫《神的國度》,朱智勛劇中飾演朝鮮王國的王世子,碰上喪屍瘟疫蔓延,他跟「醫女」裴斗娜一起尋找滅絕喪屍的方法同時,人亦逐漸成長起來,由一個自私的世子,慢慢成為一個仁王。《李屍朝鮮》將於明年 1 月 25日在 Netflix 推出,並會在亞洲多個地區同時推出。

Comments

comments

About Andrew

Andrew
自問周身刀 冇張利 (刀劍無眼,請勿試刀) 嘅 廣告業小混混…

Check Also

有冇搞錯!PS4 仲保守過 Switch!

事緣就咁嘅,有一隻由 Haru*Kaze 出嘅 H-Game 《野良與皇女與流浪貓之心》,最近移植咗落 PS4、PSV 同 Switch 。當然,隻 game 放得落 console,啲 H 嘅成份梗係會刪減哂,但係始終本質都係隻 H-Game,啲插圖一定係暴露啲。但係原來隻 game 喺唔同平台有唔同尺度!