Home / 吃喝玩樂 / 一切從錢銀出發, Android Pay 比Apple Pay 更具優勢?

一切從錢銀出發, Android Pay 比Apple Pay 更具優勢?

Android-Curreny-Payment-710x399

早前於 Google I/O 正式發表的 Android Pay,是 Google 針對 Apple Pay 流動支付系統。

對一般消費者來說,選用 Apple Pay 還是 Android Pay,很大程度跟使用中的智能手機或手錶有關;但對於商戶及銀行系統來說,手機系統的佔有率, 與及相關的交易手續費才是銀行著眼點…而在這一點Android Pay 可能比Apple Pay 更具優勢…

以現時Apple 向銀行體系提供的方案,Apple 會向銀行收取特定手續費用:即類似信用卡為消費總額的 0.15%,而類似 EPS 的銀行提款卡收費則為 0.5 %。在消費者眼中看似微不足道,但對銀行系統來說就是大數目,而這個開支亦很大機會轉嫁予各商戶。變相顧客使用 Apple Pay 支付會令他們成本上升,收入減少。(單是香港,在惠顧某些小商戶,如果用信用卡付款可能會被追加平均3%的額外費用, 這種情況在外國亦有出現。)

不過比 Apple Pay 遲推出的 Android Pay 卻沒有這個收費,雖然 Google 看似收入減少,但卻成為一項優勢。

銀行體系對於 Apple Pay 的收費頗有微言,現在 Android Pay 不收手續費或令銀行轉向支持 Google,並且向 Apple 施壓。Apple 亦因此需要重新跟銀行重新洽談合作方式。

 

Comments

comments

About Andrew

Andrew
自問周身刀 冇張利 (刀劍無眼,請勿試刀) 嘅 廣告業小混混…

Check Also

瘋狂吸我啦🤤!星之卡比造型頭枕下年 5 月推出

相信無乜人唔識咩係星之卡比,就算你唔知佢係星之卡比,你都肯定會認得呢個粉紅波波。雖然 Switch 隻卡比就…… 傷心事唔好提喇,無論隻 game 出成點都無阻大家對佢嘅熱愛,係咪?