Home / 影視 / 影碟 / 張學友《醒著做夢音樂會》Blu-ray 聲畫俱優

張學友《醒著做夢音樂會》Blu-ray 聲畫俱優

自從 4K UHD 格式面世後,巴頓都真係只買 4K 碟, Blu-ray 碟幾乎唔會再入手。不過早輪行開影碟舖,見到有套張學友《醒著做夢音樂會》 Blu-ray ,心諗歌神好耐冇出演唱會影碟,實在應該捧吓場。加上一百六十幾蚊又唔算貴,雖然心大心細都係買咗。返到屋企開出來睇,聲、畫表現確實達示範級,雖然係 2015 年在北京舉行的迷你演唱會,但製作都相當認真,歌神的演繹出神入化,單是開首 Film Song Medley 《被遺忘的時光》、《新不了情》、《當愛已成往事》已經值回票價,八十多分鐘的演唱會聽出耳油,但就全部都係國語歌。想要現場感就用 dts-HD MA 5.1 ,想要原音就可以揀未壓縮音源的 PCM 24bit 96KHz 兩聲道,只要你係歌神的擁躉,呢隻 Blu-ray 就入得過。

筆者:巴頓

Comments

comments

About playit

playit
關於Playit.hk 一個「玩」字當頭的影音生活網誌!Playit.hk陪大家燃燒玩の魂! 玩齊熱門數碼消費品、視聽娛樂、電子產品! 從來沒有買不起的玩具,只差你何時喚醒玩の魂!

Check Also

Captain Marvel 令 Blockbuster 變朝聖熱點 ?

在電影 Captain Mar …