Home / 影視 / 影碟 / 【場料】李小龍經典系列終於出 4K UHD

【場料】李小龍經典系列終於出 4K UHD

一代功夫巨星李小龍的多套作品膾炙人口,即使已經相隔四十多年,每次欣賞都是津津樂道,雖然早前港版 Blu-ray 已經用 4K 技術處理母帶,但 Blu-ray 始終是 1,080p 規格,未能完全發揮 4K 的好處。

近月各位李小龍擁躉終於可以睇到真正的 4K 格式李小龍電影,事關有四套李小龍的經典電影已經推出了法國版的 4K UHD ,包括《唐山大兄》、《精武門》、《猛龍過江》及《死亡遊戲》,全部具備 HDR 10 ,但音效就只限 dts-HD MA 5.1 ,未有升級至 Dolby ATMOS 。巴頓有個朋友特別從法國 Amazon 訂了回來,大約 70 歐元,兌換港幣連運費約七百多元,巴頓特別跟朋友借來了李小龍首套電影《唐山大兄》來試試,畫面真的有明顯提升,可能之前出 Blu-ray 版時已經用 4K 技術修復,到了出 4K UHD 時已經有非常清晰的效果,基本上睇不到明顯的雜訊,光暗控制及黑位都比之前的 Blu-ray 版好。如果唔想網購的話亦可以上 iTunes 買,每套 HK$108 ,亦可以一次過用 HK$288 買晒 4 套電影,自己揀啦。

Comments

comments

About 米奇

米奇
個趣派動漫迷、單車迷、眼鏡娘控,近年愛上了CAS音響和自組喇叭,自組喇叭均以魔法少女命名,現在使用的是マミさん的二路分音喇叭。追求在最少電源、最小組合和最少單元下的最佳音色。

Check Also

1 部相機 + 14 日 = 一套賀歲片!純香港製作《恭喜八婆》值得入場支持!

雖則話今時今日剩係用部 iPhone 都已經拍到 4K 60fps、1080p 240fps,甚至奧斯卡金像獎最佳導演Steven Soderbergh 挑戰過剩係用 iPhone 拍咗一套擺上大銀幕嘅《 UNSANE 》,不過有 budget 嘅邊個拍戲嘅唔想租返部大機吖,畫質好啲吖嘛。奈何 10 個搞藝術 9 個窮,演員又係錢、場租又係錢、前期後製都係錢,拍膊頭都拍唔到咁多範啦(人哋唔使開飯咩),budget 有限咁點算,彭浩翔導演選擇棄專業攝影機,用一部 Panasonic GH5 去完成整套戲嘅拍攝工作!