Home / 影視 / 影碟 / 《毒魔》 4K UHD 音效爆得

《毒魔》 4K UHD 音效爆得

呢個聖誕節美漫英雄電影以《水行俠》獨領風騷,如果係 Marvel 系列的擁躉就比較寂寞,幸好仲有套《毒魔》出碟撐一撐場,老實講毒魔呢個角色,在蜘蛛俠的世界中其實相當重要,亦正亦邪的性格定位給觀眾留下了深刻印象。不過最新的《毒魔》電影評價就毀譽參半,觀眾們主要批評故事欠缺說服力,但若以視覺效果及音效表現來說還是能夠滿足影音發燒友。

下周推出的 4K UHD 影碟有齊 Dolby Vision 及 Dolby ATMOS 規格,雖然有不少人批評電影內的 CG 欠缺真實,不過在 Dolby Vision 的優化下黑位的層次更突出,尤其是 Venom 身上的白色細紋清晰可見,立體感及銳利度都完勝 Blu-ray 版本。至於音效表現上, Dolby ATMOS 的包圍感及反應完整而爽快,尤其是電影中段晚上在市內飛車,令環繞聲及天花喇叭都忙過不停,試機元素滿分還是要令擁躉掏腰包。

筆者:巴頓

Comments

comments

About playit

playit
關於Playit.hk 一個「玩」字當頭的影音生活網誌!Playit.hk陪大家燃燒玩の魂! 玩齊熱門數碼消費品、視聽娛樂、電子產品! 從來沒有買不起的玩具,只差你何時喚醒玩の魂!

Check Also

1 部相機 + 14 日 = 一套賀歲片!純香港製作《恭喜八婆》值得入場支持!

雖則話今時今日剩係用部 iPhone 都已經拍到 4K 60fps、1080p 240fps,甚至奧斯卡金像獎最佳導演Steven Soderbergh 挑戰過剩係用 iPhone 拍咗一套擺上大銀幕嘅《 UNSANE 》,不過有 budget 嘅邊個拍戲嘅唔想租返部大機吖,畫質好啲吖嘛。奈何 10 個搞藝術 9 個窮,演員又係錢、場租又係錢、前期後製都係錢,拍膊頭都拍唔到咁多範啦(人哋唔使開飯咩),budget 有限咁點算,彭浩翔導演選擇棄專業攝影機,用一部 Panasonic GH5 去完成整套戲嘅拍攝工作!