Home / 影視 / 影碟 / 《登月第一人》美版 4K UHD 低音澎湃

《登月第一人》美版 4K UHD 低音澎湃

美國太空總署六、七十年代升空登陸月球近年經常被人質疑其真實性,不過仍有不少美國人堅信當年太空人真的已登陸月球。無論你信唔信都好,呢個爭論應該唔會停,而《登月第一人》呢套戲就從太空人的角度去睇整個登月計畫,拍得頗為寫實而且都幾人性化,並不是一味吹奏美國有幾勁,巴頓覺得係近年幾值得睇的太空人電影。

美版 4K UHD 剛剛在過農曆年前推出,巴頓借咗朋友隻碟去煲,由於故事背景係六十年代尾,所以導演亦刻意將畫面 Tune 得有少許 SOFT 同舊化,但在近鏡及特寫仍然可以見到 4K 的銳利度。至於 Dolby ATMOS 就在本片盡展所長,因為多場升空訓練都有極強的包圍感,從上至下的音效連貫性出眾,低頻能量感豐富,令你有置身太空艙內的感覺。

文:巴頓

Comments

comments

About playit

playit
關於Playit.hk 一個「玩」字當頭的影音生活網誌!Playit.hk陪大家燃燒玩の魂! 玩齊熱門數碼消費品、視聽娛樂、電子產品! 從來沒有買不起的玩具,只差你何時喚醒玩の魂!

Check Also

MCL@長沙灣 帶你時光倒流 20 年

農曆新年,相信不少人都會選擇一 …