Home / 影視 / 影碟 / 返屋企慢慢煲 《賊眉賊眼大酒店》4K UHD

返屋企慢慢煲 《賊眉賊眼大酒店》4K UHD

仲記得十幾廿年前 DVD 的時代,家庭影院大熱,好多外國電影未喺香港戲院上畫,就已經推出了美版 DVD ,令到戲院的收入大為減少。不過時至今日,好多電影香港同美國都同步上畫,只會有少數比較冷門的電影香港會遲過美國上畫,而《賊眉賊眼大酒店》就係少數例子,美國去年十月已經上畫,一月初已經出碟,但香港就一月初先上畫,所以今次巴頓就入咗隻美版 4K UHD 嚟睇,費事去戲院同人逼。

呢套電影其實係黑色風格的懸疑犯罪片,由《火星任務》編劇祖高達( Drew Goddard )自編自導,故事由七位陌生男女在酒店交織出贖罪、怪誕、失落、貪婪、政治醜聞等事件,最後以殺戮將七人串連,故事背景設定在六十年代末,電影內的隱喻對應時局, 4K UHD 將導演玩顏色的特點一一還原,從酒店的裝潢、各人的回憶片段中可以看得出,加上女主角 Cynthia Erivo 的歌聲美妙,在槍聲音效以外,亦得到 Dolby ATMOS 的協助有更好的發揮。

筆者:巴頓

Comments

comments

About playit

playit
關於Playit.hk 一個「玩」字當頭的影音生活網誌!Playit.hk陪大家燃燒玩の魂! 玩齊熱門數碼消費品、視聽娛樂、電子產品! 從來沒有買不起的玩具,只差你何時喚醒玩の魂!

Check Also

《登月第一人》美版 4K UHD 低音澎湃

《登月第一人》呢套戲從太空人的角度去睇整個登月計畫,拍得頗為寫實而且都幾人性化,並不是一味吹奏美國有幾勁,巴頓覺得係近年幾值得睇的太空人電影。