Home / 影視 / 動畫 / Netflix 全新亞洲動畫內容公布!走甜《 Pacific Rim 》睇得過?

Netflix 全新亞洲動畫內容公布!走甜《 Pacific Rim 》睇得過?

Netflix 噚日就公布咗將會推出 17 部全新嘅亞洲原創作品,其中有 5 套係動畫,就等細佬同大家介紹下啦。

《 悍戰太平洋 Pacific Rim 》

我知套戲嘅續集夠哂 _ 架喇,冇計啦,入咗景甜電影宇宙吖嘛。套戲就劣評如潮,不過唔代表冇續作喎。今次醒咗喇,用動畫嚟出,唔知走咗甜又睇唔睇得過呢?

此動畫劇集將延續兩部真人電影的故事發展,繼續追蹤怪獸與機械人之戰。為了尋回失蹤的父母,天性熱血的少年帶著天真無邪的妹妹,一同走進被遺棄的電影第一集主角機械人 Jaeger 的駕駛艙,在險要的領域冒險。 Legendary Entertainment 親手負責製作。

《碳變 Altered Carbon 》

呢套就神奇喇,個故事設定喺自家同名劇集同一個宇宙,不過就唔係劇集嘅續作,因為第二季係拍緊嘅,有少少似 Star Wars 嗰種 Media Mix 玩法。

這部動畫電影與 Netflix 同名真人科幻劇集《碳變》設定於相同宇宙中,將探究新加入劇情中的神秘元素。製作公司則為製作不少 Bandai Namco 遊戲片頭動畫和混合可愛動物造型和嚴謹軍事元素的著名作品《 CAT SHIT ONE 》的 Anima 。

《Cagaster of an Insect Cage》

這個改編自漫畫的故事發生在末日後的世界,凡染上神秘疾病  Cagaster 的人類都會變形成巨大的殺人昆蟲,主角為一對想從中求生的年輕夫婦。導演為千明孝一(《 Last Exile 》、《 Full Metal Panic! 》),製作公司為 Gonzo(《 Hellsing 》、《 Afro Samurai 》)。

《Yasuke》

這個故事的主角是以歷史上織田信長旗下一個非裔武士彌生為藍本,講述封建時代的日本飽受戰火摧殘,一位退隱的浪人必須重新執起寶劍,沿路護送一個神秘孩子,對抗想奪其性命的暗黑勢力。此動畫由 LeSean Thomas(《The Boondocks》、《Cannon Busters》)擔任導演兼監製,曾入圍格林美獎的 Flying Lotus 則將為節目作曲及擔任監製。製作公司為曾推出《 YURI!!! on ICE 》與《狂賭之淵》的 MAPPA 。

《Trese》

故事發生在菲律賓馬尼拉,講述民間流傳的神秘生物隱身在人類之中, Alexandra Trese 發現自己必須對抗由邪惡怪物組成的地下犯罪組織。這部動畫改編自菲律賓同名插圖小說,由 Budjette Tan 及 Kajo Baldissimo 創作,監製為《神奇女俠》的 Jay Oliva , BASE Entertainment 的 Shanty Harmayn 及 Tanya Yuson 則擔任製作人。

Comments

comments

About JY

一個唔識打機但又鍾意獻醜,上至天文下至地理乜都識啲,但又乜都唔熟嘅廢青ww,最緊要玩得開心、大睇得開心!

Check Also

1 部相機 + 14 日 = 一套賀歲片!純香港製作《恭喜八婆》值得入場支持!

雖則話今時今日剩係用部 iPhone 都已經拍到 4K 60fps、1080p 240fps,甚至奧斯卡金像獎最佳導演Steven Soderbergh 挑戰過剩係用 iPhone 拍咗一套擺上大銀幕嘅《 UNSANE 》,不過有 budget 嘅邊個拍戲嘅唔想租返部大機吖,畫質好啲吖嘛。奈何 10 個搞藝術 9 個窮,演員又係錢、場租又係錢、前期後製都係錢,拍膊頭都拍唔到咁多範啦(人哋唔使開飯咩),budget 有限咁點算,彭浩翔導演選擇棄專業攝影機,用一部 Panasonic GH5 去完成整套戲嘅拍攝工作!